Pentru orice om de știință, scriitor sau politician, Premiul Nobel reprezintă culmea unei cariere de succes și o confirmare a valorii. Deși multe personalități doar visează la un astfel de premiu, alții l-au refuzat din diverse motive. Printre ei se află doi scriitori de marcă.

 

Poza Sartre1. Jean Paul Sartre

În octombrie 1964, Academia Suedeză i-a oferit lui Jean Paul Sartre Premiul Nobel pentru literatură, chiar dacă scriitorul francez ceruse printr-o scrisoare retragerea sa de pe lista de nominalizați. Astfel, Sartre s-a văzut nevoit să refuze faimoasa distincție, motivând că „scriitorul nu trebuie să accepte să fie transformat într-o instituție, chiar dacă acest lucru se întâmplă în modul cel mai onorabil”.

 

Poza Pasternak2. Boris Pasternak

În 1958, Boris Pasternak a refuzat Premiul Nobel din cauza fricii de represalii din partea Uniunii Sovietice. În replică, Academia Suedeză a refuzat să accepte gestul lui Pasternak, precizând că „acest refuz nu denaturează în nici un fel validitatea premiului”. Cu toate acestea, decernarea Nobelului pentru literatură nu a mai avut loc în acel an, ci abia în 1989, când fiul lui Pasternak a acceptat premiul în numele tatălui său.

Sursa: wikipedia.org

 

Comentariile sunt închise.