Operele de ficțiune le-au dat mereu de furcă cenzorilor. Fie din motive politice sau religioase, fie pentru faptul că abordau subiecte tabu pentru acele vremuri, multe cărți au fost interzise de-a lungul timpului. Cărți pe care astăzi le putem citi fără nici o piedică…

1. Minunata lume nouă, de Aldous Huxley (1932)

Minunata lume nouaScrisă în 1931 și publicată un an mai târziu, lucrarea lui Huxley este foarte asemănătoare cu romanul ”1984”, al lui George Orwell. Având ca punct de pornire un subiect de actualitate la acea vreme, industrializarea, ”Minunata lume nouă” explorează efectele devastatoare ale pierderii identității și ale divizării societății.

De ce a fost interzisă: Inițial, autoritățile irlandeze au retras cartea de pe rafturi din cauză că trata o temă controversată – nașterea copiilor, iar autoritățile americane au încercat s-o elimine din curricula școlară din cauză că aborda ”teme negative”.

2. Fructele mâniei, de John Steinbeck (1939)

Fructele manieiLansat în 1939 și premiat cu Premiul Pullitzer, romanul lui Steinbeck are ca temă centrală efectele Marii crize economice asupra populației sărace de la țară. În centrul poveștii se află o familie de arendași, forțată să-și părăsească tărâmurile natale din cauza secetei, a problemelor economice și a schimbărilor din agricultură. Rămasă pe drumuri, familia Joad pornește spre California în căutare de pământ, locuri de muncă și demnitate.

De ce a fost interzisă: În ciuda faptului că a fost foarte apreciată de elitele din lumea literară, cartea a fost interzisă și arsă masiv de populație. Oamenii au fost șocați de modul în care Steinbeck îi descrisese pe săraci, cu toate că mai târziu Steinbeck a mărturisit că aceasta a fost o versiune cosmetizată și înfrumusețată a ceea ce se întâmpla, de fapt, în comunitățile sărace și izolate de la acea vreme.

3. Tropicul Cancerului, de Henry Miller (1934)

Tropicul CanceruluiAcțiunea romanului se petrece în Franța anilor ’30 și urmărește viața unui tânăr scriitor, pe nume Miller. Scrisă la persoana întâi, narațiunea descrie experiențele sexuale ale personajului principal, fiind o descriere a vieții expaților americani din Europa.

De ce a fost interzisă: Aproape imediat după lansarem președintele Curții Supreme de Justiție din Pennsylvania, Michael Musmanno, scria că Tropicul Cancerului ”nu este o carte. Este o hazna, o cloacă, o putrefacție, un canal ce colectează tot ce e mai putred în depravarea umană”. Este clar că societatea din acei ani nu era pregătită pentru ceea ce George Orwell avea să numească ”cea mai importantă carte a mijlocului anilor ‘30”.

4. Abatorul 5, de Kurt Vonnegut (1969)

Abatorul 5Billy Pilgrim, un soldat american dezorientat și prost pregătit, este capturat de armata nazistă în bătălia de la Bulge și luat prizonier la Dresda. Închis într-un abator dezafectat, botezat ”Abatorul 5”, Pilgrim și alți prizonieri de război, împreună cu mai mulți gardieni germani, se ascund într-un buncăr adânc, adăpostindu-se în timpul bombardării Dresdei. În ascunzătoare, însă, timpul începe să se deformeze, iar Pilgrim începe să aibă viziuni asupra trecutului și viitorului, inclusiv asupra propriei morți.

De ce a fost interzisă: Cartea a fost primită cu nemulțumire de americani, care au considerat că nu este bine ca astfel de subiecte să fie expuse tinerei generații. De altfel, ”Abatorul 5” se află în topul 100 al celor mai controversate cărți, realizat de Asociația Americană a Bibliotecilor.

5. Versetele satanice, de Salman Rushdie (1988)

Versete SataniceCei doi protagoniști ai romanului sunt Bibreel Farishta, un superstar de la Bollowood, și Saladim Camcha, un emigrant care a rupt legătura cu identitatea sa indiană și trăiește în Anglia. Destinul îi aduce împreună într-un avion care explodează deasupra Canalului Mânecii și amândoi sunt salvați ca prin minune. O transformare miraculoasă se întâmplă, însă, în urma acestui accident: Farishta primește personalitatea arhanghelului Gavriil, iar Camcha pe cea a unui diavol.

De ce a fost interzisă: Comunitatea islamică a considerat opera lui Rushdie, și mai ales modul în care acesta tratează Islamul, o blasfemie. Cartea a fost interzisă în India și arsă în timpul unor demonstrații în Marea Britanie. De asemenea, Ayatollahul Khomeini, conducătorul suprem al Iranului, a emis în 1989 o fatwa prin care le cerea tuturor musulmanilor să-l ucidă pe Rushdie și pe editorii săi. De altfel, cartea este interzisă în toată lumea musulmană, mai puțin în Turcia.

6. Jurnalul unui adolescent timid, de Stephen Chboski (1999)

Jurnalul adolescentului timidInspirată de romanul ”De veghe în lanul de secară”, al lui J.D. Sallinger, această carte spune povestea adolescentului Charlie, care scrie mai multe scrisori unui prieten anonim. În aceste scrisori, Charlie povestește amănunțit despre timiditate, sexualitate și abuzul de droguri.

De ce a fost interzisă: Cartea a fost retrasă din bibliotecile din SUA din cauza conținutului sexual explicit, în special a temelor homosexuale abordate.

7. O lume se destramă, de Chinua Achebe (1958)

O lume se destramaCartea lui Achebe tratează influențele colonialismului Britanic și a misionarilor creștini asupra comunității africane Igbo, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

De ce a fost interzisă: Cartea a fost interzisă în Malaezia din cauza criticilor aduse colonialismului și consecințelor acestuia.

 

8. American Psycho, de Easton Ellis (1991)

American PsychoAmerican Psycho spune povestea unui tânăr educat și inteligent, care ziua lucrează ăe Wall Street, iar noaptea se transformă într-un criminal în serie. Cartea este extrem de violentă și scoate în evidență cele mai sumbre și malefice trăsături ale ființei umane.

De ce a fost interzisă: Cartea a fost primită cu multă indignare de public, iar Ellis a fost forțat să-și anuleze primul turneu din cauza amenințărilor cu moartea. Vânzarea romanului a fost restricționată în Germania, iar autoritățile canadiene și australiene au interzis-o.

9. Metamorfoza, de Franz Kafka (1915)

MetamorfozaÎntr-o dimineață, Gregor Samsa, un vânzător ambulant ce-și întreține părinții și sora, se trezește și descoperă că s-a transformat într-un gândac uriaș. Odată cel mai iubit membru al familiei, Gregor Samsa este respins de cei dragi și de societate, fiind închis în camera sa și dat uitării.

De ce a fost interzisă: Metamorfoza nu a fost singura carte interzisă a lui Kafka, întreaga operă a scriitorului evreu de origine cehă fiind interzisă în timpul regimului nazist și, mai apoi, în timpul celui sovietic.

10. Lolita, de Vladimir Nabokov (1955)

LolitaProfesorul Humbert Humbert devine obsedat sexual de o fată de 12 ani, Charlotte Haze. Pentru a fi cât mai aproape de ea, se căsătorește cu mama fetiței, iar după moartea acesteia devine tutorele lui Charlotte.

De ce a fost interzisă: După ce a fost catalogată de editorul Sunday Express drept ”cea mai murdară carte”, toate exemplarele cărții au fost confiscate în 1955, pe motiv că reprezentau pornografie infantilă. În anul următor, romanul a fost interzis în Franța.

Sursa: http://www.shortlist.com

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Books | Pearltrees