1. Hai s-o facem! (Let’s do it – de unde s-a inspirat faimosul slogan Nike)

În iarna lui 1976, subiectul cel mai în vogă în SUA era Gary Gilmore, un criminal din Utah care solicita să fie executat. Ucigaș profesionist, Gary omorâse doi oameni în două zile, în vara aceluiași an. Unul era vânzător la benzinărie, iar celălalt, manager de motel. Juriul l-a condamnat în unanimitate și a recomandat aplicarea pedepsei cu moartea. La momentul respectiv, în Utah erau două opțiuni pentru execuții: prin spânzurare și prin împușcare. Gary a ales să fie împușcat. A fost primul deținut cexecutat după ce SUA au reintrodus pedeapsa cu moartea, în 1976.

Când, în sfârșit, a sosit momentul să fie împușcat, Gary a fost dus în spatele închisorii, așezat și legat de un scaun. Acolo și-a rostit ultimele cuvinte, ulterior faimoase, Hai s-o facem! Imediat după constatarea decesului, corneea lui Gary Gilmore a fost donată unor pacienți aflați pe lista de așteptare.

După moarte, Gary a fost transformat într-un simbol. Piesa Bring on the night a trupei The Police a fost inspirată de (posibil) gândurile lui Gary din noaptea dinaintea execuției. A mai fost menționat în Saturday Night Live, Seinfeld și Roseanne. Cel mai important, creatorul de publicitate Dan Wieden spune că ultima replică a lui Gary ar fi stat la baza alegerii sloganului companiei Nike, Just Do It.

2. Un titlu celebru: „French se prăjește”

James D. French

James D. French a fost ultimul criminal executat în Oklahoma, înainte de abolirea pedepsei cu moartea în statul american. Se spune că, încarcerat pe viață, French n-a avut curajul necesar pentru a-și pune capăt zilelor și a ticluit o soluție ingenioasă pentru a convinge autoritățile să-l execute: și-a omorât colegul de celulă.

French pare să fi fost un tip cu un deosebit simț al umorului și cu foarte mult sânge rece. Pe 10 august 1966, chiar înainte de a fi executat pe scaunul electric, criminalul a avut prezența de spirit de a face un joc de cuvinte genial: ”Cum ar suna titlul ăsta: French Fries?” (French fries = cartofi prăjiți în limba engleză. În traducere mot-a-mot, expresia înseamnă ”French se prăjește” – n.a.)

3. „Iertați-mă, domnule, n-am vrut!”

Maria Antoaneta

Moartea reginei Mariei Antoaneta a Franței, prin ghilotinare, a fost cu siguranță un moment oripilant. Însă asta nu înseamnă că execuția de pe 16 octombrie 1793 n-a fost o sărbătoare, mulți revoluționari francezi fiind încântați să-și ia adio de la extravaganta regină.

Pentru ca spectacolul să fie deplin pentru miile de oameni adunați să asiste la eveniment, înainte de a urca pe eșafod, cu părul tăiat și purtând o rochie albă, Maria Antoaneta a fost plimbată prin Paris într-un coș deschis. În ciuda umilinței la care a fost supusă și perfect conștientă că urmează să moară, regina a rămas ”curajoasă și mândră până la capăt”, așa cum scria ziaristul Jacques Hebert.

Ultimele cuvinte ale Mariei Antoaneta au fost ”Scuzați-mă, domnule, nu am vrut!” și i-au fost adresate călăului său, Henri Sanson, pe care îl călcase din greșeală pe picior la urcarea pe eșafod.

4. „Soldați, foc!”

Michel Ney

Unul din cei mai cunoscuți și iubiți mareșali ai lui Napoleon a fost, fără îndoială, Michel Ney, poreclit de soldați ”Roșcovanul”, datorită culorii părului său. Așadar, cum a ajuns acest om, cunoscut mai târziu ca și ”Cel mai curajos dintre cei curajoși”, să fie executat într-un parc public din Paris?

După înfrângerea de la Waterloo, Ney a fost urmărit și arestat, iar apoi condamnat la moarte prin împușcare pentru trădare. Pe 7 decembrie 1815, ultima dorință a lui Ney a fost să comande el însuși plutonul de execuție. A refuzat să fie legat la ochi, iar ultimele lui cuvinte au fost: ”Soldați, când vă voi da comanda să trageți, trageți direct în inimă! Așteptați ordinul meu, va fi ultimul pe care vi-l dau. Protestez împotriva condamnării mele. Am luptat sute de bătălii pentru Franța și niciuna împotriva ei… Soldați, foc!”

5. „Unde-i dublura atunci când ai nevoie de ea?”

Vincent Gutierrez

Vincent Gutierrez, de 28 de ani, a fost executat prin injecție letală pe 28 martie 2007, în Huntsville, Texas, pentru crimă. Suspectat că ar fi suferit de tulburare bipolară, Gutierrez și-a luat rămas-bun într-un mod amuzant. Ultimele lui cuvinte au fost: „Vreau să le spun tuturor că-mi pare rău pentru ce s-a întâmplat. A fost greșeala mea. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost aici de-a lungul anilor. Copiii din străinătate – ei chiar m-au schimbat. Sora mea, mamă, fraților, tată, vă iubesc pe toți. Fratele meu… unde e dublura atunci când ai nevoie de ea?”.

6. „Cred că telefonul guvernatorului s-a stricat. N-a sunat încă”

David Matthews

Condamnat la moarte pentru crimă, David Matthews a sfidat moartea de trei ori. Norocul său s-a numit Brad Henry, guvernatorul de atunci al statului Oklahoma, care a amânat de trei ori execuția lui Matthews, la cererea avocaților săi. A patra oară, însă, șansa nu a mai fost de partea lui Matthews: imediat după ce i-a fost administrată injecția letală, acesta a spus, zâmbind: „Cred telefonul guvernatorului e stricat. N-a sunat încă…”

 

7. „Grăbește-te, nemernicule! Până-ți faci tu treaba, aș putea spânzura 12 oameni!”

Carl Panzram

Un personaj sinistru al anilor ‘30, Carl Panzram a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru 22 de crime si peste 1.000 de violuri. Conștiința nu i-a fost niciodată tulburată de faptele sale: „Nu-mi pare deloc rău pentru ce am făcut”, i s-a confesat el gardianlului Henry Lesser.

Panzram a avut un sfârșit pe măsura sa: aflat pe eșafod, înainte de a fi spânzurat, i-a adresat călăului ultimele sale cuvinte – „Grăbește-te, nemernicule! Până-ți faci tu treaba, aș putea spânzura 12 oameni!”

Articol tradus și adaptat de pe www.oddee.com.

Comentariile sunt închise.